Ik geef toe, het is wat veel, maar het zou wel heel goed zijn als je minimaal 1 x per week naar de sauna zou gaan. Als je 1 x per week niet redt, probeer het dan 1 x per 2 weken of desnoods 1 x per maand.

Iedere keer als ik naar een sauna of wellness-centrum ben geweest, voelt het alsof ik een mini-vakantie heb gehad. Ken je dat? De batterij is dan weer compleet opgeladen, de huid weer heerlijk zacht en fris. Zo fijn! Echt puur genieten.

We weten allemaal dat een bezoek aan de sauna een weldaad is voor lichaam en geest. We ontspannen en ontgiften. Een wekelijks bezoek is aan de sauna is bijna een must in een tijd waarin we flink worden geleefd door de alledaagse hectiek van werk, studie, gezin, sport, continue bereikbaarheid (mobiele telefoon), social media, noem maar op. Hieronder zal ik kort enkele voordelen geven van een (regelmatig) bezoek aan de sauna.

Voordelen van (regelmatig) saunabezoek:

– Volledig ontstressen, lichamelijk en geestelijk
– Energielevel gaat omhoog
– Je wordt minder gevoelig voor temperatuurswisselingen waardoor je minder snel kou zal  vatten
– Gunstig effect als je last van astma hebt
– Door het transpireren wordt je lichaam volledig schoongespoeld van binnen uit
– Je huid wordt goed gereinigd
– Het verouderingsproces van de huid zal vertragen
– De huid voelt zachter en soepeler aan
– Betere doorbloeding van de huid

Na het lezen van al deze voordelen, ben je natuurlijk direct op zoek gegaan naar een lekkere sauna. Ik kies er altijd 1 die niet te dichtbij mijn woonplaats is. Ik heb geen zin om daar collega’s, buren of bekenden tegen te komen.

Maar wat als je nou niet zo ervaren bent? Hoe werkt het in de sauna? Wat moet ik meenemen? Waar moet ik opletten? Hieronder leg ik je alles uit zodat jouw eerste sauna ervaring er één wordt om nooit meer te vergeten (en je zeker vaker wilt gaan).

Wat neem je mee naar de sauna?

– Badjas
– Slippers
– Handdoek voor aan het einde (evt. kleintje extra voor je haar)
– Hammamdoek (gebruik ik liever in de sauna dan een handdoek, deze droogt sneller)
– Handdoek (om je na saunabezoek goed af te drogen)
– Douchgel/ shampoo (is vaak aanwezig en alleen aan het begin gebruiken!! (lees hieronder waarom)
– Make-up afhaalspullen (is vaak aanwezig)
– Flesje dat je kunt vullen met water
– Boek/ tijdschrift
– Warme sokken
– Bodylotion/ haarlotion
– Haardroger (vaak is deze wel aanwezig maar helaas worden ze ook soms gestolen en loop je de kans dat je mis grijpt)

Zorg dat je wat hebt gegeten voor je bezoek. Ga niet zwaar tafelen, maar eet gewoon en ruim van te voren.

Zelf vind ik het prettig om makkelijke kleding aan te trekken. Met name als ik klaar ben, vind ik het heerlijk om mij daarna in een, wijde en zachte, joggingbroek en trui te hijsen. Ik wil niet dat er iets strak zit of knelt. Ik plan na zo’n bezoekje niets, ik wil dan alleen maar thuis op de bank ontspannen.

Wat is nou het perfecte sauna ‘rondje’?

Stap 1 – Omkleden
Nadat je je hebt gemeld bij de receptie en je de sleutel voor je locker hebt ontvangen krijg je wellicht een rondleiding. Hierna ga je even naar de WC, trek je je kleding uit, doe je je badjas en slippers aan en verwijder je je make-up.

Stap 2 – Douchen
Het is belangrijk dat je je lichaam langzaam voorbereid op de warmte van de sauna. Zeker als je beginneling bent. Start met een lange warm douche. Neem je tijd. Ook je hoofdhuid zal in de sauna flink gaan transpireren om je hoofd te koelen. Was daarom nu je haren zodat je je hoofdhuid reinigt.

Het klinkt wellicht vreemd maar het is van belang dat je jezelf hierna goed afdroogt. In de sauna gaat je lichaam transpireren om je huid te koelen en dit gaat beter wanneer je huid droog is.

Stap 3 – Warm voetbad
Als eerste ga je naar het warme voetbad. Het water van het voetbad is van een hoge temperatuur. Je warmt je lichaam nu langzaam op vanuit je voeten. Daarbij zal je lichaam hierdoor goed kunnen zweten in de sauna.

Stap 4 – Sauna
Ga opzoek naar een sauna. Er zijn vaak verschillende typen aanwezig. Denk aan een ‘Rozen-sauna’ waarbij het heerlijk naar rozenblaadje ruikt of juist een extra warme sauna (niet voor beginners).

Heb je eenmaal een saunacabine gevonden, ga dan op de gewenste hoogte liggen met je lichaam op je handdoek. Als je gaat zitten, zorg er dan voor dat je je benen optrekt (met je voetjes op je hammamdoek), zo is je hele lichaam op hetzelfde warmte niveau! Onderin de cabine is het minst warm, bovenin de cabine is het heet.

Blijf niet langer dan 15 minuten in de sauna. Heb je het na 4 of misschien zelfs 2 minuten al gezien, dan ga je er gewoon weer uit. Voel je dan niet opgelaten er zijn zoveel mensen die dat doen en het gaat er om dat jij je prettig voelt.

Als je bent gaan liggen in de sauna is het raadzaam om enkele minuten voordat je de sauna wilt gaan verlaten, rechtop te gaan zitten. Zo voorkom je duizeligheid wanneer je de saunacabine verlaat.

Stap 5 – Afkoelen
Nu je lichaam volledig is opgewarmd is het tijd om ook weer rustig af te koelen. Je longen raken het snelst de warme lucht kwijt als je buiten even een frisse neus haalt. Tevens zal je lichaam op een rustige manier beginnen met afkoelen.

Als je er klaar voor bent, spoel je onder de douche het zweet van je af. Nu komt dat vreselijke moment of misschien geniet jij er ook wel enorm van… het echte afkoelen. Je kunt kiezen voor verschillende opties.

Zo kun je jezelf onder dompelen in het dompelbad, kiezen voor de stortemmer of je pakt de koudwaterslang. Indien je voor de laatste optie kiest, begin dan bij je voeten, dan je onderbenen, bovenbenen en zo langzaam naar boven. Vergeet niet goed je hoofd te koelen!

Sommige sauna’s hebben bijvoorbeeld ook een sneeuwcabine. Schraap wat sneeuw van de muren en wrijf dit, net als bij de koudwaterslang, eerst over je onderbenen, dan je bovenbenen en zo naar boven. 

Er zijn veel mensen die bovengenoemde methoden niet prettig vinden. Indien aanwezig kun je kiezen voor een neveldouche, dat is minder heftig. Als deze niet aanwezig is, pak je gewoon de douche en draai je de thermostaatkraan steeds iets kouder.

Hierna ga je even het zwembad in. Dit zorgt voor verdere afkoeling van je lichaam. Je poriën in de huid sluiten zich en dit zorgt voor een aangename tinteling.

Stap 6 – Warm voetbad
Nu je alle kou hebt getrotseerd en goed bent afgekoeld, ga je weer even met je voeten in het warme voetbad. Zo breng je lichaam weer rustig op een aangename temperatuur.

Stap 7 – Rusten
Je hebt nu je rondje gemaakt. Het is belangrijk dat je na elk rondje even gaat rusten. Veel sauna’s beschikken over rustruimtes of knusse zithoeken met lekkere banken. Badjas aan, warme sokken mee, pak een tijdschrift of je boek dat je hebt meegenomen en ga 30 minuten rusten. Lekker met een dekentje over je heen of bij de openhaard. Ontspan en geniet!

Stap 8 – Drink veel water
Tijdens je rondje zal je flink transpireren. Je verliest dan al gauw 1 liter vocht en misschien nog iets meer. Allerlei afvalstoffen verlaten zo je lichaam. Door pas aan het einde van je rondje dit vochtverlies weer aan te vullen, behaal je het maximale resultaat. Drink voldoende om hoofdpijn te voorkomen.

Na een dag sauna weer naar huis

Na een dag in de sauna zijn je poriën open gaan staan. Door nu een warme douche met douchegel of shampoo te nemen verstop je deze poriën weer en dat is zonde. Daarbij zorgt de warme douche er ook voor dat de transpiratie weer op gang wordt gebracht. Je kunt je lichaam nu beter insmeren met een lekkere bodylotion en voor je haar gebruik je speciale haarlotion.

Tips & Tricks voor je saunabezoek

Sieraden
Laat je sieraden thuis. Sommige sieraden kunnen heel erg warm worden in de sauna en kunnen brandplekken veroorzaken. Daarbij kun je ook niets kwijtraken. Laat ze niet in je locker achter, gewoon thuis laten.

Opvallend patroon
Kies voor een hammamdoek/ handdoek/ badjas met opvallende kleur of patroon. Het scheelt je veel zoektijd. Tevens is zo de kans klein dat iemand zich zal vergissen en jouw spullen mee zal nemen (of jij die van iemand anders).

Raadpleeg eerst een arts
In sommige gevallen is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen alvorens je een sauna bezoekt. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, hartklachten hebt of als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Lenzen wel /niet
Zelf draag ik (harde) lenzen. Zonder lenzen zie ik, voor mijn gevoel, net niet genoeg en dat vind ik onprettig. Ik kies er dan ook voor om vaak wel mijn lenzen in te houden tijdens een sauna bezoek. Dit is niet ideaal. De laatste tijd neem ik vaker mijn bril mee, maar ook dat vind ik niet ideaal. Het is hoe dan ook concessies doen. Sommige sauna’s hebben bijvoorbeeld een eucalyptus bad of sauna, dan trekken mijn lenzen bijna krom. Die moet ik dan, helaas, overslaan.

Extra’s
Verwen jezelf zo nu en dan met een massage of schoonheidsbehandeling. Even echt ontspannen en je compleet laten verzorgen. Of een bezoekje aan de zonnebank. Je voelt je daarna als herboren.

Gemengde sauna onprettig
Mocht je je niet prettig voelen in een gemengde sauna (mannen en vrouwen), kijk dan even op de website van de sauna die je wilt bezoeken. Het is goed mogelijk dat zij aparte openingstijden hebben voor alleen mannen en alleen vrouwen.

De infrarood sauna

De infrarood sauna is razend populair. Vooral bij vrouwen omdat je bij deze sauna kan afvallen (verwacht geen wonderen). Veel mensen hebben inmiddels ook thuis een infrarood sauna of is deze verwerkt in hun douche.

Bij de Infrarood sauna komt infrarood-warmte vrij en richt zich op bepaalde plekken. Dit in tegenstelling tot andere sauna’s waar de gehele lucht wordt verwarmt. Opvallend is dat de temperatuur in de infrarood cabine veel lager is dan in een gewone sauna maar je zweet hier veel meer. Het vocht dat je hier verliest bestaat uit o.a. vet, cholesterol en allerlei schadelijke stoffen. Maar echt afvallen doe je natuurlijk door op je voeding te letten en voldoende te bewegen.

Nu je volledig op de hoogte bent van alle in & outs voor een optimaal saunabezoek, kan ik je alleen nog een hele fijne dag/ avond wensen. Ga lekker genieten en ik hoor graag in de comments hoe het is geweest.

Pin It on Pinterest